neděle 6. ledna 2013

Intriky

Původní název: Rumors
Autor: Anna Godbersen
Datum vydání: 3. červen 2008
České datum vydání: 21. září 2011
Série: Luxus
Díl: 2
Nakladatelství: BB/Art
Překlad: Eva Brožová
Počet stran: 296
Žánr: Young Adult, Historický, Romantický
Datum četby: 25. - 26. listopadu 2012
Anotace 
Život v přepychu. 
Pravá láska. Falešní přátelé. Skandální pomluvy. 
Vítejte zpátky na Manhattanu v roce 1899. Půvabné dívky v krásných šatech, které se baví až do svítání na večírcích, neodolatelní mladíci s uličnickým úsměvem a nebezpečnými úmysly. Drobné lži, temná tajemství a skandální vztahy. Takový je Manhattan roku 1899… 
Jak kolují zvěsti o předčasné smrti nejzářivější newyorské hvězdy Elizabeth Hollandové, všechny oči se upírají na její nejbližší: na sestru Dianu, jedinou naději rodiny na záchranu; na Henryho Schoonmakera, živel, který Elizabeth nezkrotila; na Penelopu Hayesovou, jež se chystá přivlastnit si vše, co po její nejlepší přítelkyni zůstalo; dokonce i na Elizabethinu bývalou komornou Linu Broudovou, která pochopí, že i když jsou peníze a původ důležité, pomluvy mají mnohem větší váhu. Nic není nebezpečnější než skandál… nebo cennější než tajemství.
*recenze může obsahovat spoilery na předchozí díl* 


Pro obyvatele New Yorku je téměř běžné vídat v ulicích metropole naši místní smetánku, jež po některém ze svých proslulých večírků míří na snídani do Sherry nebo možná sáňkovat do Central Parku.

Druhý díl historické série z přelomu 19. a 20. století, zachycující život tehdejší newyorské smetánky, s názvem Intriky nezklamal. Anna Godbersen nám opět představí stejné čtyři hlavní hrdinky, které se ovšem od prvního dílu změnily.

Po údajné smrti Elizabeth Hollandové se žebříčky známosti nápadně změnil. Snoubenec zesnulé drží po dva měsíce smutek, během kterého se mu z hlavy nemůže dostat Elizabethina mladší sestra Diana, se kterou se sblížil těsně před tou nešťastnou událostí. Je si vědom své lásky k Di, ale není schopen se smířit s představou, jež mu vnukl jeho nejlepší přítel, že kdyby si mladší slečnu Hollandovou někdy vzal, nebyla by šťastná, protože by si uvědomovala, že zradila sestru.

Diana ovšem ví, že je její sestra živá a zdravá, a že odjela do Kalifornie za mužem, kterého miluje. City, které cítí k Henrymu Schoonmakerovi, jsou pro ni sice nové, ale ví, že ho miluje a chce s ním zůstat napořád. Její matka přes svoji nemoc shání co nejvíce nápadníků, kteří by byli ochotni vzít si nezbednou Dianu. Většinou se jedná o muže, kteří ji rozhodně nezaujali, někdy se jí i zhnusili. A tak může jen v mysli promýšlet, jak by jí sňat s výše jmenovaným pomohl i po finanční stránce. Jak se pak má cítit, když jí Henry oznámí, co plánuje do budoucna?

Z vášnivé Penelope Heysové se stala nová Elizabeth. Tichá milá, cudná, oblékaná do nejsvětlejších látek a nejjemnějších materiálů Penelope si uvědomila, Schoonmaker starší chce pro svého syna dívku, která dokáže zklidnit Henryho bujarou povahu, a doufá, že sňatkem dospěje. pro Penelope to ovšem není nic jednoduchého, zvláštěpak, když ji Henry vytrvale odmítá.

"Tak mi povězte, jak se daří Henrymu." Bolest a potěšení z toho, že vyslovila jeho jméno nahlas, byly skoro stejně velké.

Slavná Elizabeth si zvyká na obyčejný život po boku jejího milovaného Willa Kellera, který se svým par´tákem hledá na západě ropu. všechno se zdá být takřka perfektní a Lizzie je šťastná. Dokud jí nedojde telegram od sestry s informací, které se nejvíce bála. Matka je nemocná a tak začne přemýšlet o návratu.

Poslední hrdinkou je Lina, která se díky penězům slečny Penelope stala přes noc z ubohé služky slečnou Caroline Burdovou - osiřelou dědičkou hutí ze západu. Vždy byla zamilovaná do stejného muže jako Elizabeth, a když ta je nyní z cesty, doufá, že se jí bude po společenské stránce podobat co nejvíce a Will ji tak bude milovat víc než Elizabeth. Postupně se začleňuje do společnosti a začíná nabírat na známosti.

Celkové pojetí příběhu je jednoduše skvělé. Příběh ze života čtyř mladých dívek a jako bonus mé oblíbené historické období. Opravdu se mi to zamlouvalo. Můžeme sledovat opravdové problémy - rodina versus láska versus pověst, ale také zdánlivě malicherné dilema v oblasti módy a drbů.

Autorka nám přinesla skvěle napsaný příběh, u kterého se nenudíte a budete ho mít rychle přečtený. Přestože se jedná o knihu zasazenou do minulosti, není psaná nijak těžkou češtinou - ať už zásluhou  autorky či překladatelky, a tak se kniha čte lehce a svižně, ale zároveň to nepůsobí nijak křečovitě, jako je tomu například u Stefanových deníků.

Byl Boží hod, jenže on se z toho neradoval. Během několika minut se jeho život dostal do slepé uličky.


Na to, jak lehce děj plynul se pouze občas objevil nepatrný problém. A když už se objevil problém velký, nic nepředčilo konec. Ten změnil vše co jsem očekávala. O sto osmdesát stupňů se vše otočilo na několika posledních stranách a já doteď nevím, zda autorku obdivovat nebo nenávidět.

Určitě doporučuji všem, komu se líbil první díl. Dávám lepší čtyři hvězdičky a myslím, že budete kolikrát spokojenější než u Luxusu.

1 komentář: