neděle 27. ledna 2013

Osudové rozhodnutí (RC Review)


Původní název: Gone
Autor: Lisa McMann
Datum vydání: Říjen 2012
Původní datum vydání: February 9th 2010
Série: Lovkyně snů
Díl: třetí
Nakladatelství: Fragment
Překlad: Čeněk Matocha
Počet stran: 224
Žánr: Young Adult, Mystery
Datum četby: 5. - 8. prosince 2012
Anotace  
Myslíte si, že vidět, o čem ostatní sní, je skvělé? Naopak, je to děsivé, nebezpečné a může vás to stát i život.
Jmenuju se Janie a věřila jsem, že vím, co mě v budoucnosti čeká. Myslela jsem si, že jsem s tím smířená. Nesnesu však pomyšlení na to, že stahuju Cabela s sebou. On je skvělý a já na pokraji sil. Musím navždy zmizet, aby mohl žít naplno. Může můj osud zvrátit cizinec, který mi vstoupil do života? A opravdu mě čeká jen zlověstná budoucnost a ani plamínek naděje na lepší dny? Musím si zvolit, čas běží a jde o život...
*recenze může obsahovat spoilery na předchozí díly* 


Jako by nemohla dýchat, ať dělá co dělá.


Již třetí a poslední kniha ze série Lovkyně snů, to je Osudové rozhodnutí. Příběh mladá dívky Janie se pomalu chýlí ke konci. Ale jaký konec si pro nás autorka žijící ve Phoenixu, Lisa McMann připravila? Dočkají se Janie a Cabel šťastného konce a budou žít šťastně až na věky? Nebo jejich nabyté štěstí brzy skončí?

Upřímně nevím, co bych měla psát k ději. Nevrátíme se na půdu střední školy, objeví se tu jedna postava, která má co dočinění(?) s Jamie a celková pointa knihy je "vyber si menší zlo". Nevím kam se poděla ta jiskra, kterou jsem našla v předchozích dvou dílech, kdy mě bavilo sledovat vývoj vztahu hlavní hrdinky, zajímalo mne co se stane dál, chtěla jsem ať to skončí jedním velkým krásným a sladkým koncem. Tak u této knihy tomu bylo přesně naopak. Chtěla jsem to mít už co nejrychleji za sebou. 

Od prvních stran mi přišlo, jako by sama autorka na to měla stejný názor jako já. Co nejrychleji se dobrat ke konci. Nemůžu říct, že by kniha neměla děj, ale byl pojat tak nějak vlažně. Přeci jen z námětu dívky, která se musí rozhodnout mezi hroznou a horší variantou své budoucnosti, která se musí starat o matku a ještě zjišťovat informace o jakémsi cizinci, se dá vyždímat pořádné drama. Autorce se to bohužel nepodařilo. 

Díl je pojat jako subjektivní pohled na Janiein život. Když, ale ke všemu začne odhánět Caleba, začne si většina mladých čtenářek klepat na čelo. Když už jednou má přítele - a doufám, že mi všichni odkýváte, že to není jen nějaký úlet -, tak by se k němu měla chovat s respektem a důvěrou. Nemá být právě přítel ta pevná zeď, o kterou se člověk opře, když jde do tuhého?

Přemýšlí, jestli to za to stojí - jestli stojí za to oslepnout, když má jinou možnost.

Oproti minulým dílům tu chyběla akce. Žádná honba za drogami a spolupráce s kapitánkou a policií celkově.

Kniha mne zklamala, a už teď vím, že k sérii se nevrátím. Myslím, že by si člověk sérii přečíst měl, ale bez nějakého vysokého očekávání. Je to jednoduchá oddechovka, kterou člověk přečte během dlouhé cesty vlakem, nebo jednoho dne doma při nemoci.

Mrzí mě to, ale jsem nucena dát pouhé tři hvězdičky.



Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.
Obálka a anotace byla převzata z webu nakladatelství, kde si můžete také knihu objednat.
Doplňující obrázky jsou z http://weheartit.com/.

3 komentáře:

  1. Úplne súhlasím, knihu som, hodnotila rovnako, záverečný diel ma sklamal, čakala som nejakú super akciu a vyvrcholenie, toto bolo také vlažné dačo...
    Pekná recenzia 8)

    OdpovědětVymazat
  2. To mě mrzí :( Tahle série se mi vždycky líbila.

    OdpovědětVymazat
  3. tuhle sérii jsem nečetla..a co jsem ted cetla tvoji recenzi a predtim i par dalsich tak se na serii ani nechystám..
    PS: V nadpisu mas preklep .."RC reveiw" mésto RC review" ;)

    OdpovědětVymazat