neděle 15. prosince 2013

Jedna duchařina pro teenagery | Setkání s duchem


Dostat se nenápadně ze školy bylo snadné.

Troufám si říct, že jsem nebyla jediná, která o tuto knihu a celou sérii zavadila už dlouho předtím, než se ji rozhodlo vydat nakladatelství Fragment. Obálka mě zaujala na první pohled a já musím jen zatleskat za nechání té původní. Není to žádný skvost a rozhodně nad ní mnoho lidí nechápavě zakroutí hlavou, ale perfektně pasuje k příběhu a young adult z ní přímo sálá.

Stacey Kade má na svém kontě kromě trilogie Mezi nebem a zemí knihu The Rules, která vyšla tento duben a jedná se o první díl ze série Project Paper Doll. Autorka žije na předměstí Chicaga spolu se svým manželem Gregem a dvěma vysloužilými závodními chrty Walkerem a Pansy.

Jak jsem řekla, je to stoprocentně příběh pro mládež, který nemůžeme zaměnit s ničím jiným. Mladá hrdinka, královna školy, neuvěřitelná situace, gothic kluk, co nezapadá do společnosti, a spousta naivity kolem a kolem. Do knihy jsem se pustila bez jakéhokoliv očekávání a to je pravděpodobně dobře. Kdybych se na ni těšila jako na Vánoce, byla bych nejspíš ještě více zklamaná.


Alona Dareová má všechno. Skvělé postavení ve škole, přítele, nejlepší kamarádku a partu následovatelů. Vše se jeví dokonale. Alespoň na povrchu. A co  teprve, když se po šílené nehodě, při které zemře pod koly autobusu, začnou odkrývat věci, které za života neviděla? Alona se ze všech sil vždy snažila žít tak, aby působila perfektně. Oblečení, vlasy, pleť, okolí. Ale pod pokličkou to je jen holka, která chce mít svoje místo. Teď je po smrti ale ne a ne odejít do toho záhadného světla o kterém se vede spousta řečí. Co jí tu drží? A proč musí pomáhat tomu šílenému Willovi, který je tou poslední osobou, s kterou by se za života bavila?

Pokrčila rameny. "Prostě se mi líbí rovný bílý zuby. No a co?"

Will Killian je jejím úplným opakem. Školní blázen a podivín. Za života by o něj Alona nezavadila pohledem. V její současné situaci je ale její jedinou záchranou. Ve chvíli, kdy si uvědomí, že jedině on ji vidí a slyší, nenechá se odbýt. Will z toho ovšem není ani zdaleka nadšený. Takových duchů, kteří potřebují pomoct, je všude spousta a on nemá sílu a odhodlání plnit všem jejich přání.

Vedlejších postav tu bylo podstatně vícero, ale za zmínku stojí snad jen pouze Willova kamarádka Joonie, která mu v knize pořádně zavaří. Nad touhle holkou jsem po celou dobu čtení nevěřícně kroutila hlavou.

Na knihu jsem se těšila. Když jsem zjistila, že u nás vyjde, okamžitě jsem věděla, že ji musím mít. Z čisté zvědavosti, jsem toužila vědět, proč ji má většina zahraničních blogerů ve svých knihovničkách. Bohužel, byla pro mě spíše zklamáním. Žádná špička mezi YA knihami. Prostě a jednoduše průměrná kniha pro mládež. 

To ovšem neznamená, že pro konkrétní věkovou nebude tato kniha právě tou pravou. Právě proto bych tuto knihu doporučila dívkám mezi třináctým a patnáctým rokem.


5/10

Původní název: The Ghost and the Ghot
Autor: Stacey Kade
Datum vydání: 28. března 2013
Původní datum vydání: 29. června 2009
Série: Mezi nebem a zemí
Díl: První
Nakladatelství: Fragment
Překlad: Eva Brožová
Žánr: Young Adult, Paranormal, Duchové
Počet stran: 216
Datum četby: 25. dubna - 4. května 2013

1 komentář:

  1. Na tuhle knížku zatím jen tak pomrkávám z úctyhodné vzdálenosti :) Přeci jen už nejsem úplně cílovka a když zrovna dostanu chuť na něco oddychového, většinou je po ruce jiná kniha než zrovna Mezi nebem a peklem. Obalem, obsahem i postavami mi ta kniha připadá jako psaná verze amerických romantických komedií a nevím, jestli se mi do toho chce :) :D

    OdpovědětVymazat