úterý 13. března 2012

Slyšet volání mrtvých těl není nic pro mladou dívku

Když Violet Ambroseová bezpečně putovala se svým otcem, poslouchala zvuky okolo sebe spojené v jemnou harmonii.

Touto knihou vstoupila do knižních vod Kimberly Derting. Kromě série The Body Finder má na svědomí i sérii Pledge.

The Body Finder si pro nás nachystal detektivní román s paranormálními prvky. Když byla Violet malá, cítila ozvěny mrtvých zvířat a nenabyla klidu, dokud nebyla řádně pohřbena za jejím domem. Tento "dar" nacházet mrtvé získala po své babičce. Když jí bylo osm, našla poprvé mrtvou dívku. Teď je jí šestnáct a řeší daleko jiné problémy. Po letních prázdninách si najednou uvědomí, že je zamilovaná do jejího nejlepšího přítele Jaye. Nehodlá však na jejich vztahu nic měnit ze strachu, že by mohla zničit vztah, který s Jayem má už od dětství.

To ale není to jediné co musí řešit. V okolí jejich města řádí sériový vrah, který si za své oběti vybírá mladé a bezbranné dívky. První z nich nachází sama Violet a právě ona je jediná, kdo může vraha najít. Díky jeho ozvěně.

Když se na to podíváme kolem a kolem, nenajdeme žádnou originální zápletku. Ve městě řádí zlo a pouze jedna osoba to může zastavit. I přes to, tu Kimberly dokázala vytvořit poutavý příběh, ve kterém najdeme jak lásku a romantické chvíle, tak děsivé okamžiky, při kterých se nám zrychlí tep.

Byl tam Jay, stál nad Gradym, který nyní ležel v zmuchlané pozici u jeho nohou.

Vztah, který má Jay s Vi byl naprostým opakem toho co dnes v knihách obvykle nacházíme. nehledejte tu typickou zamilovanost podle vzorce "on ->láska-> jeho nejlepší kamarádka ->láska-> sexy hot jinej kluk" Tady je to přesně naopak. Vi se náhle zamilovala do Jaye, který je její kamarád už od doby co se přistěhoval do města. Vi tak neví zda-li své city potlačit a užívat si Jayovi blízkosti jako kamaráda nebo ne a riskovat. Jay je ten, který ji vždycky pomůže, podpoří, případně nakopne do zadku, když se chystá udělat nějakou blbost.

Od začátku jsem netrpělivě čekala, až se ti dva dají dohromady. Jay byl takový sladký medvídek, který si mě naprosto získal. Zato Vi...ta je kapitola sama pro sebe. V ní jsem se našla. Obyčejná holka, která se nebojí udělat si ze sebe legraci, dokáže jít jako obyčejná holka s kamarádkami do obchoďáku a normálně se bavit. Od začátku mi byla víc než sympatická a její problém "mlčet, nebo něco podniknout a riskovat tak Jaye,..." se hezky prolínal s tou detektivní částí.

Jakmile Violet našla první oběť, pomyslela jsem si, že z ní autorka udělá jednu z těch silných hrdinek, s kterými to ani nehne. Spletla jsem se. Vi reagovala jako naprosto normální náctiletá dívka. Otřáslo jí to. Dost. A s každou další pohřešovanou i nalezenou dívkou to bylo horší.

Ale to by nebyla hrdinka, kdyby něco neudělala, že? Nesmíme zapomenout na její schopnost vycítit ozvěny. A s jejich pomocí se vydává hledat vraha. Až na chvilkovou neuváženost se chová celkem racionálně. I přes to se ale dostane do problémů...

Autorka píše jasně a poutavě - čte se to jedna báseň. Angličtina je poměrně jednoduchá a člověk se začte a nemůže se odtrhnout. U některých scén pouze sedíte, srdce vám tluče a vy doufáte, že nakonec vše skočí šťastně.

Věděla, že to potřebuje udělat, než Jayovi dojde trpělivost a rozhodne se za ní přijít.

7/10

Původní název: The Body Finder
Autor: Kimberly Derting
Původní datum vydání: March 16th 2010
Série: The Body Finder
Díl: První
Žánr: Fantasy, Paranormal, Mystery
Datum četby: 10.-11. března

2 komentáře:

  1. áá.. miluju tvůj blog, tvoje recenze a tebe!! :-D
    Už ve škole se mi to včera líbilo. boží, boží, piš další!!

    OdpovědětVymazat
  2. krásna recenzia, naozaj pekný blog 8)
    Body Finder mám v PC, ale ešte som sa k tomu nedostala no táto tvoja recenzia ma naozaj navnadila! 8)

    OdpovědětVymazat