sobota 11. srpna 2012

Eragon (RC Review)


Původní název: Eragon
Autor: Christopher Paolini
Datum vydání: 2006
Původní datum vydání: 2002
Série: Odkaz dračích jezdců / Inheritance
Díl: první
Nakladatelství: Fragment
Překlad: Olga Staníčková
Počet stran: 488
Žánr: Fantasy, Dobrodružný
Datum četby: 4. - 11.8.2012

Anotace:
Jeden chlapec, jeden drak, svět dobrodružství. Fantasy bestseller Eragon z pera patnáctiletého Christophera Paoliniho, který nadchl miliony čtenářů po celém světě. Vypráví příběh chudého farmářského chlapce, který najde v Dračích horách modrý kámen, z něhož se vyklube dračí mládě - Safira. Spolu se vydají na nebezpečnou cestu královstvím ovládaným králem, jehož zlo nezná mezí. Dokáže Eragon naplnit své předurčení a převzít břímě legendárních Dračích jezdců? Osud království možná leží v jeho rukou... První díl tetralogie Odkaz Dračích jezdců.

Než začneme samotnou recenzí, musím říct, že jsem se po dočtení knihy, chtěla poslat do kouta na hanbu. Proč? Protože se mi tento skvost dostal do rukou až teď, po tolika letech! Kniha naprosto předčila má očekávání a utvrdila mě v tom, že žánr fantasy je ukázkou umění. Díky, Chrisi, za tento příběh...

Když poprvé knihu spatříte, potěžkáte si ji v rukou a pohladíte po hřbetě...už v tu chvíli si můžete uvědomit, že v držíte něco nevšedního, a dobrého, něco, co vás nadchne. 

Christopher Paolini smíchal talent, štěstí a dřinu a povedlo se mu vytvořit příběh plný magie a dobrodružství. Eragon je dílo, za které by se nemusel stydět ani starší autor, proto je obdivuhodné, že při prvním vydání, které vyšlo v rodiném nakladatelství roku 2002, mu bylo pouhých 19 let.


Ano i já propadla kouzlu Alagaësie...


Příběh se točí kolem mladého patnáctiletého chlapce Eragona, který žil vcelku poklidný život na farmě spolu se svým strýcem a bratrancem. Ale jen do chvíle, než na jedné ze svých poutí za úlovkem nalezne kámen - nádherně modrý, ale tak zvláštní, že ho není schopen ve vesnici prodat.

Jak totiž později zjistí - kámen vůbec není kámen, ale dračí vejce...


Když se malá Safira vylíhne, Eragona to ani moc nevzruší... Ano, je nadšený, v myšlenkách se mu promítají všechny legendy o mocných Dračích jezdcích, které v Carvahallu vypráví starý Brom. Už se viděl jak pluje vzduchem a bojuje na hřbetu svého draka... Ale nenapadlo ho, že by  mu jeho malá kamarádka mohla způsobit i nějaké ty potíže...

Z Eragona se rázem stává jedna z nejdůležitějších osob v celé zemi. Poté co je zničen jeho domov se vydává na cestu za ra´zaky, kteří jsou za to zodpovědní. Přidává se k němu i Brom, který rozhodně není jen nějakým vesnickým vypravěčem. Stařec Eragona zasvěcuje hlouběji do věcí Jezdců a jejich draků, učí ho používat kouzla i bojovat s mečem...


Celá kniha je ohromně propracovaná. Rozmanitost situací a míst kudy cestují je obrovská. Eragon za těch 500 stran procestuje veliké území a mohu jen říci, že mapa na začátku knihy je příjemná zvláště pro představu, jak to vlastně vypadalo a kudy jeli. Je tu i rozsáhlá škála vedlejších postav. Všechny jsou však skvěle vylíčené a nenarazíte tu na jediný charakter typu "rovné prkno" - nedokážete si představit vůbec nic.

Když už jsme u charakterů - Eragon je typ hrdiny, kterého si zamilujete. Je jako magnet na potíže a v této knize všechno v podstatě přežil díky štěstí. Nehledejte u něj žádný pottersyndrom - "Všechno musím udělat jen a jen sám".  Jeho spojení se Safirou je zajímavé sledovat, stejně Eragonův vývoj. Na začátku to byl farmářský kluk, na konci tu máme silného Dračího jezdce.

Dále tu máme moudrého Broma. Ano, takovéto charaktery mám ráda. Učitel, který je přísný a neústupný, ale v skrytu duše vás má rád. Bez Broma by nebyl Eragon tím, kým je. Brom mu dal něco, co mu už nikdo nevezme. Řekněme si to po pravdě - nebýt Broma, žádný Eragon by už nebyl...

Christopher není z těch autorů, které mají své postavy rádi tak moc, že přežijí všechny. Neříkám, že je to kruťas, co zabije hlavního hrdinu, ale co by to bylo za fantasy bez nějaké té smrti

Abych nezapomněla na naše milované záporáky. Eragon se bude muset postavit spoustě nepřátel. Ať už mluvíme o zrůdných urgalech nebo Stínu. Přesto je tu král Galbatorix, který je jak zkázou pro království, tak hrozbou pro Eragona.


Jak už jsem řekla, kniha je plná informací, se kterými se dá v dalších dílech pracovat a tak můžeme jen hádat, co si pro nás Christopher vymyslí v knize Eldest. Tento díl mě naprosto očaroval a nemohu se dočkat, až se mi do rukou dostane jeho pokračování. Eragon je knihou, která se bude líbit malým i velkým. Vřele doporučuji a s radostí dávám 4*. Tu poslední si s nadějí schovávám pro následující díly..



Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.
Obálka a anotace byla převzata z webu nakladatelství, kde si můžete také knihu objednat.

2 komentáře:

  1. Božíí recenze a boží kniha. Eragon je opravdu úžasnej :)

    OdpovědětVymazat
  2. mne sa ešte stále tak strašne nechce do tejto knihy! 8D ja neviem, film s ami strašne lúbil, ale tak asi sa mi len do knihy nejak nechce pustiť 8D ale raz už si túto sériu určite prečítam 8)

    OdpovědětVymazat