sobota 24. listopadu 2012

Polibek pro Annu


Původní název: Anna and the French Kiss
Autor: Stephanie Perkins
Datum vydání: 2010
České datum vydání: květen 2012
Nakladatelství: CooBoo
Překlad: Jana Montorio Doležalová
Počet stran: 334
Žánr: Young Adult, Romantický
Datum četby: 29.9. 2012
Anotace 
Sedmnáctiletá Anna se cítí podvedená. Její rodiče ji totiž posílají na roční studium do Francie - přes půlku planety, do neznámého prostředí, aniž by navíc uměla slůvko francouzsky. Musí tak opustit své přátele, potenciální lásku i veškerá pohodlí amerického života a začít úplně nanovo. 
V romantické Paříži, ve městě, které nikdy nespí, se vrhá do nových vztahů i zkušeností a odhaluje v sobě skryté vlastnosti. 
A také je tu jeden spolužák, Étienne St. Clair, který se liší od všech chlapců, které kdy Anna potkala…

Tady je všechno, co vím o Francii: filmy s Belmondem, Amélie a Moulin Rouge.


Stephanie Perkins se narodila v Jižní Karolíně, vyrostla v Arizoně, kde také studovala na univerzitě v San Francisku a Atlantě, a nyní se usadila v horách Severní Karolíny. S manželem žijí v téměř stoletém domě, kde má každý pokoj jinak vymalované stěny. V domově obklopeným vodopády a borůvkami jim dělá společnost kocour jménem Mr. Tumnus. S knihami pracuje odjakživa.

Polibek pro Annu se může na první pohled zdát jako jeden z mnoha tuctových příběhů o lásce, kterými jsou v knihkupectví přeplněny police. Zdání ale může klamat. Ano - je to další dívčí román, ale přeci jen se hodně odlišuje od těch českých sto-stránkových naivních povídek.

Příběh obyčejné sedmnáctileté dívky, která je nucena svým slávou nafouknutým tatínkem odletět tisíce kilometrů od domova, aby nastoupila na školu pro anglicky mluvící dětičky. V Americe nechala svojí nejlepší kamarádku, kluka, který se jí líbí, i všechno, co kdy znala. Jindy by byla z pobytu v Paříži nadšená, ale ne teď, když její papa nepomyslel na to, že neumí francouzsky ani ň a s těmi zbohatlíky si určitě neporozumí. To ví jistě

Anna popisuje příběh sedmnáctileté dívky, která se musí vypořádat se spoustou věcí, které se jí život rozhodl postavit do cesty. Je to příběh plný chyb a omylů, lásky a přátelství, ale i nerozhodnosti a boje. Pokud nemáte srdce z kamene, můžu odpřísáhnout, že se vás tento příběh dotkne a budete na něj myslet i několik dnů po dočtení. Výhodou je i to, že se jedná o samostatnou knihu, ve které se příběh uzavře a vy si budete zoufale přát, aby Stephanie napsala další knihu pouze o Anně a St. Clairovi. Co jsem se tak dočetla, zdá se, že náš ústřední pár se okrajově objeví i v její druhé knize Lola a kluk od vedle, která u nás vyjde v roce 2013.

"Teď se pořádně zhluboka nadechni." řekne St. Clair. "Dobře? Zhluboka se nadechni a začni pěkně od začátku."

Co ale nečekala - a rozhodně nestála o další komplikace - začíná se sbližovat s jedním ze svých nových přátel. Étienne St. Clair je klukem, po kterém touží každá dívka ze školy a otočíte se po něm na ulici. Anna ho začíná mít ráda, ale je si vědoma jednoho nepodstatného - dobře, celkem důležitého - problému. St. Clair má přítelkyni. A příběh se komplikuje a pokazí se vše, co vám jen přijde na mysl.

Anna je dospívající dívka, která řeší běžné problémy. Lásku školu rodinu. Její charakter je čtenáři tak otevřený, že se s ní každý ihned ztotožní a bude jí držet pěsti, aby vše dobře dopadlo. Stejně jako kdokoliv jiný se u ní objeví momenty, kdybyste ji nejraději profackovali. Ale každý chybuje, no ne? S přirozenějším dívčím charakterem jsem se v knize snad nesetkala.

Klidnými vás kolikrát nenechá ani směr, kterým se příběh směřuje. Autorka si se čtenáři hraje a kolikrát tam plácne takovou věc, že se musíte nejprve oklepat, než budete pokračovat dál.

Stephanie Perkins nikdo nemůže upřít její spisovatelský talent. Kniha vás vtáhne a styl, kterým je napsaná vás nutí číst větu za větou, aniž byste ji odložili. Jediný charakteru tu není plochý, každý má své klady a zápory, každý má svůj vlastní život nezávislý na hlavní hrdince, každý má svoje pocity a touhy. Překvapí vás tu kolikrát i ta nejméně podstatná postava, která se v knize mihne třeba jen dvakrát.

Po přečtení chápu, proč je tato kniha oblíbená a čtená po celém světě. Má v sobě něco, co mladé čtenářky - omlouvám se chlapci - uchvátí. Budou rozjímat nad tím, jaké by to bylo na Annině místě a budou jen doufat, že i ony najdou svého Étienna.

Ach můj bože. "Jak ses to dozvěděl?" "Řekl mi to Josh." "Kdy?" "V listopadu."

Tady mi prostě nic nezabrání dát knize plný počet bodů. Myslí, že každý kdo Annu četli mi dá jen zapravdu když sem těch pět hvězdiček nalepím.

2 komentáře: