pátek 9. listopadu 2012

Prokletí (RC Review)


Původní název: The Craving
Autor: "L. J. Smith"
Datum vydání: 3. května 2011
České datum vydání: 2012
Série: Stefanovy deníky
Díl: 3
Nakladatelství: Fragment
Překlad: Milana Hordinová
Počet stran: 224
Žánr: Young Adult, Upíři
Datum četby: 2. října - 10. listopadu 2012
Anotace: 
Stefan opustil New Orleans a odjel do New Yorku. Slíbil si, že se už nikdy nebude živit lidskou krví, a začal být znovu šťastný. Když už si ale myslí, že konečně opustil svou minulost, zjistí, že před bratrem nikdy nemůže uniknout. Damon má pro oba upíří bratry velké plány, ať se to Stefanovi líbí, nebo ne… 
Toto je třetí díl v edici Stefanovy deníky.
*recenze může obsahovat spoilery na předchozí díly* 


Všechno se změnilo.

Příběh Stefana Salvatore pokračuje třetí knihou na motivy L. J. Smith a televizního seriálu z dílny Julie Plec a Kevina Williamsona. Po té, co se Stefan přesvědčil, že se z jeho bratra stala stvůra, která mu před očima zabila jeho novou lásku, je odhodlaný přestat pít lidskou krev a žít mimo lidskou společnost, aby tak nezpůsobil víc škod, než je zapotřebí.

Stefan se snaží uniknout minulosti, a tak se přesouvá do New York City, kde si zbudoval správné upíří doupě. V jeskyni. Přímo v centru Central Parku. Krmí se malých veverkách a holubech, které si odchytává v okolí. Ale přejít na vegetariánskou stravu není nic lehkého. Vše o co se snaží je proti jeho přirozenosti a nádoba někdy musí přetéct.

Jednu noc Stefana zláká vůně lidské krve. Nalezne téměř mrtvou dívku a už se zdá, že neodolá a napije se. To by ale nebyl náš věčně zásadový Stefan, kdyby propadl už takhle brzy. V poslední chvíli změní své úmysly a dívku vyléčí pomocí své krve.  Ta ze sebe stihne ještě vydat pár slov obsahující její adresu a Stefan se vydává na záchranou misi. Prvně chtěl nechat dívku položenou na rohožce před dveřmi domu a zmizet zpátky do temnoty, ale jeho plán nevyšel. Rodina dívky se ho tedy ujímá a Stefan u nich zůstává. Nikdo netuší, jaké zlo si pozvali do domu. Stefanovy je jejich společnost milá, ale ví, že pokud se příliš zabydlí, mohl by jim způsobit mnohé problémy. Stejné, které přinesla Katherine jemu a jeho rodině.

Když se ze vstupní haly ozvala třaskavá rána, zůstali jsme bez hnutí stát.

Vše ale začne klesat k bodu mrazu, když se ve městě objeví i jeho zlý bratříček Damon, a Stefan zjišťuje, co má vlastně v plánu. A že to není nic hezkého. Damon se rozhodne využít Stefanova soucitu a porozumění a vydírá ho. A tak si užívá pocitu, že jeho malý bratříček skáče jak on píská.

Představují se nám tu nové postavy, přichází ty staré a objevuje se i zmínka o jedné opravdu důležité. Převážně vidíme život New Yorské smetánky a hlavně život v opravdovém velkoměstě. Oproti Mystic Falls je to změna opravdu výrazná. Bavilo mne sledovat Damonovi ďábelské myšlenky a Stefanovu až dětskou naivitu, když si myslel, že vše bude dobré a Damon se lusknutím prstu změní na toho bratra, kterého znal v dětství.

Tento - už třetí - díl jsem si chtěla přečíst dlouho, ale nikdy jsem se k tomu pořádně nedostala a řekla si, že je mnohem víc věcí ke čtení, co bych měla zrovna v danou chvíli číst. Na konec jsem si na ně tu chvilku přeci jen našla a přečetla. Jde o to samé jako v předchozích dílech, tak nesmíme být zklamaní: Souboj bratrů s naprosto odlišnými názory na upírský život. Ale karty se nám zamíchaly. Je to tu přesně naopak. Jak už jsem řekla, ze Stefana je ten hodný a z Damona zlý upír.

Celková myšlenka knihy je dobrá, ale provedení pokulhává. Styl, kterým je ta teňoučká knížečka napsaná, by mnohé mohl odradit. Nestrhne vás to. Jen si řeknete, že byste měli dočíst tu knížku co máte zrovna rozečtenou, a tak se k ní teda vrátíte, ale nic světoborného. Kdyby se toho příběhu chopil někdo jiný, mohl by z něj vytřískat mnohem víc. Protože to jde! Je tam tolik myšlenek, které by se dali dále rozvíjet, že ani nevím kde začít.

Díky této maličkosti jsem nucená dát čtyři hvězdičky.


Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.
Obálka a anotace byla převzata z webu nakladatelství, kde si můžete také knihu objednat.
Doplňující obrázky jsou z http://weheartit.com/.

Žádné komentáře:

Okomentovat