pátek 1. března 2013

Zwei Wochen mit dem Rubinrot (1) - Knižní série

Dnes začneme něčím, né tak akčním. 


Všichni víte, že filmu byla předlohou knižní série Drahokamy z pera Kerstin Gier. Ale - Četli jste její knihy? Všechny? Nezáleží na tom, jak jste na otázky odpověděli. V tomto najdete anotace ke všem třem knihám a mé kraťoučké postřehy a poznámky. Pokud se ptáte, proč sem dávám něco, co si každý může najít kdekoliv na internetu, odpověď je snadná - Vždycky si můžu zopakovat o čem knihy jsou, popřípadě, jak to začalo... Opakování je matka moudrosti.

Pozn.: Pokud jste nečetli žádnou knihu, je pro vás bezpečné číst anotaci POUZE  k Rudé jako rubín, Pokud za sebou máte první díl, NEČTĚTE si anotaci k Zelené jako smaragd. Není tam sice žádný velký spoiler,a le i maličkosti mi dokáží zkazit radost ze čtení.

Rudá jako rubín


Žít v rodině, která je samé tajemství, není pro šestnáctiletou Gwendolyn zrovna snadné. Jednoho dne se s ní zatočí svět a ona se rázem ocitne ve známé ulici, jenže téměř sto let před svým narozením. Vzápětí pochopí, že tím největším rodinným tajemstvím je ona sama. Zbývá jí ale ještě pochopit, jaké nebezpečí člověku hrozí, když se zamiluje napříč časem.

Moje poznámka:
Knize jsem ze začátku moc velké naděje nedávala a i po přečtení jsem byla zmatená, jestli se mi to vůbec líbilo. Bylo to zvláštní. Bylo to něco, co se přeci jen lišilo od všeho, co jsem četla. A pak jsem zjistila, co na té knize miluju. Hlavním důvodem není chlap, jak by se mohlo zdát, ale naopak holka. Gwenny je totiž naprosto obyčejná holka. Používají stejnou mluvu jako my a v běžné konverzaci s Leslie používají odkazy na takové věci jako je Harry Potter apod. Vtáhlo mě to do sebe a já musela okamžitě pokračovat s Modrou jako safír.... Takhle série vás prostě uchvátí.


Modrá jako safír


Čtěte pokračování úspěšné knížky Rudá jako rubín! Být čerstvě zamilovaná v minulosti vážně není dobrý nápad. To si přinejmenším myslí šestnáctiletá Gwendolyn, novopečená cestovatelka časem. Koneckonců mají oba s Gideonem docela jiné starosti. Například jak zachránit svět. Nebo se naučit tančit menuet. A ani jedno není vůbec snadné! Gwen má sice po svém boku několik dobrých rádců, ale když se Gideon začne chovat tajuplně, je jí jasné, že musí své hormony co nejdříve dostat pod kontrolu...

Moje poznámka:
V tomhle díle se dává všechno, VŠECHNO, do pohybu. je tu mnohem víc akce, zvratů a nových informací. A Xemerius! Bože já tu koč...pardon, démona prostě žeru. Ukažte mi jediného čtenáře série, který by chtěl sérii bez něj. Gwendolynin a Gideonův vztah tu je jako na horské dráze a člověk má knihu slupnutou do dvou dnů. A to jak si s námi autorka hraje a zamotává nám myšlenky víc a ví tomu jen přidává na úžasnosti...


Zelená jako smaragd

Gwendolyn má zlomené srdce. Zdá se, že Gideonovo vyznání lásky bylo pouhou fraškou, aby šel na ruku jejich úhlavnímu nepříteli, hrozivému hraběti Saint Germainovi. Ale pak se stane něco naprosto nepochopitelného a Gwennin svět je vzhůru nohama. Jí i Gideona čeká dech beroucí úprk do minulosti, a taky menuety, paruky, kordy a divoké pronásledování a nad tím vším se vznáší otázka, zda se dá stav pokojové fontány vůbec léčit… (pozn. Xemerius se velmi obává, že nikoliv.)

Moje poznámka:
Na tenhle díl jsem čekala dlouho. A tak jsem ho musela mít v den, kdy vyšel. A nebyla jsem zklamaná. Člověk tak moc touží vědět jak to dopadne, že nevnímá vůbec nic kolem sebe, zapomene na všechny povinnosti a jen čte. Celý příběh se nám postupně do hloubky odkrývá a my tak objevíme vše, co nám předtím nedošlo a potvrdíme si všechny naše nápady. Zelenou hodnotím jako nejlepší díl z celé série, už jenom proto, že mě dojal a byla jsem z něj úplně na měkko. Při scéně na straně 242 jsem byla opravdu hodně vynervovaná a po celou dobu knihy jsem se přiblbe usmívala...

Jaké jsou vaše poznámky ke knihám? Které pocity vás při jejich čtení doprovází? Co si o celé sérii myslíte? 

3 komentáře:

  1. Zatím jsem se nedostala pořádně ani k prvnímu dílu, takže nemohu moc komentovat :)

    OdpovědětVymazat
  2. Druhý diel Xemeriusa mi vychvaľujú všetci, je skvelý, vraj. :D
    a ja som potom na nervy lebo...mám druhý diel a prvý má prísť, takže ehm.
    Ale veľmi sa teším. Chcem si to už konečne prečítať.
    A je to tiež vtipné. A ja? Stále neverím! :P

    OdpovědětVymazat
  3. úžasná séria. A je mi strašne ľúto, že sa už skončila :/ Autorka ma dokázala dokonale prekvapiť vo chvíli, keď som to už naozaj nečakala. A Xemerius bol rozkošný!

    OdpovědětVymazat