pátek 31. srpna 2012

Dokonalý pár


Původní název: Matched
Autor: Ally Condie
Datum vydání: 30. listopadu 2010
České datum vydání: 28. června 2012
Série: Matched
Díl: první
Nakladatelství: Knižní klub
Překlad: Martina Neradová
Počet stran: 326
Žánr: Dystopie, Romantický
Datum četby: 28.7. - 4.8.2012
Anotace 
V dokonalém světě o všem rozhodují Správci – vyberou vám ideálního partnera, práci i den, kdy zemřete. Cassie vždy věřila, že podřídit se těmto rozhodnutím je jen malou daní za dokonalý život. Když jí tedy Společnost vybere jako životního partnera jejího nejlepšího kamaráda Xandera, nepochybuje o tom, že je to ten pravý… dokud se na displeji s jeho portrétem nakrátko nemihne tvář někoho úplně jiného. Cassie musí najednou řešit obrovské dilema – volit mezi Xanderem a Kyem, jediným životem, jaký kdy poznala a dovedla si představit, a cestou, po níž se dosud nikdo nevydal. Musí volit mezi dokonalostí a citem, který možná dokonalý není, zato je však upřímný. První část románové trilogie z budoucnosti, která staví na literárních kvalitách minulosti.

Trailer


Když jsem nyní našla způsob, jak vzlétnout, jakým směrem se mám vydat do noci?


Dokonalý pár by se v množství dystopií, které se za poslední rok na pultech knihkupectví nakupily, i ztratil, ale ono tomu tak nebylo. Kniha na první pohled zaujme svojí krásnou obálkou, která je povedená i na dotek. Anotace slibuje spíše romantickou zápletku s milostným trojúhelníkem v hlavní roli, ale pokud máte chuť na nějakou tu dystopii s kapkou romantiky a rozhodování se mladé dívky, Dokonalý pár je kniha pro vás!

Když jsem na Goodreads poprvé uviděla jakousi knihu s jejím anglickým názvem Matched, musela jsem ji rozkliknout. Už ani nevím co mě k tomu donutilo, ale kniha mě prostě a jednoduše zaujala a mockrát mě napadlo si ji nějak objednat z Anglie či podobného anglicky mluvícího státu. Ale přeci jen peněz není nikdy dost, a tak jsem to nechala být a v mém srdíčku plál malý plamínek naděje, že by se nějaké nakladatelství mohlo rozhodnout knihu vydat. A co se nestalo? Knižní klub nezklamal.

Jak už jsem řekla - Dokonalý pár je dystopie. Lidé žijí spokojený život, bez problému, bez násilí a hádek. Mají své lásky, děti i práci. Jenže nic z toho nebyla jejich volba. Tuto dobu řídí Společnost, která zdejším obyvatelům do puntíku určí celý jejich život. Kdy se narodí, kdo bude jejich partner i kdy přesně zemřou. Lidé s tím jsou smíření, žijí tak po dlouhou dobu a nemají důvod zpochybňovat způsoby Společnosti. Pro ni je cílem jediné - Dokonalost.

Ale všechno má svou cenu, a tak když si protřete oči a pohlédnete skrz opar dokonalosti, uvidíte, že lidé přišli kompletně o svoji svobodu. Počínaje příděly jídla, přesným určeným okamžikem smrti konče.  


Naše ulice byla plná Správců a já si toho ani nevšimla.

Cassie je sedmnáct let a právě jí byl za partnera přidělen její nejlepší přítel Xander a je štěstím celá bez sebe. Opravdu jen málo komu se poštěstí být přiřazen k někomu ze svého města, natož pak ke svému kamarádovi. Když se však Cassie dostane do rukou mikrokarta, na které by se měla dozvědět všechny potřebné informace o Xanderovi, které už dávno ví, stane se něco, co by člověk od Společnosti nečekal. 

Chyba. Na kartě se mihne tvář jiného chlapce. Cassie v něm pozná Kye Markhama, chlapce ze sousedství a jednoho z jejích přátel. A přesto, že ví, že co řekne Společnost je svaté, začne se o Kye zajímat víc a víc. A jak už to tak bývá, city se mění a děj se víc a víc zamotává.

Někdo knihu zbožňuje, jiné zklamala. Chápu proč tomu tak je. Mnohé odradil ten fakt, že se v knize nic moc nestalo. Šlo tu o to, jak si Cassie pomalu uvědomuje, že svět, který celý život považovala za dokonalý, je do morku kostí zkažený. Lidé od dystopie očekávají po přečtení HG spoustu bojů a vzpurného hrdinu, ale to tady nenajdete. Mě osobně se na knize líbilo právě to, že celý díl působil jako takový úvod do celé série. I závěr vypovídá o tom, že v dalším díle se nejspíš můžeme těšit na větší množství akce. 


Jenže já už nechci být klidná. Nechci zapomenout.

Z knihy je cítit autorčina ženskost, ale to neznamená, že kniha je zapovězená klučičí část populace. Nezdráhám se dát čtyři hvězdičky.


4 komentáře:

  1. Na téhle knize se mi nejvíc líbilo právě to, že je to jiné než další dystopie, takže s tebou souhlasím. :) Takhle kniha rozhodně není nejakčnější, ale je prostě svá a oceňuju na ní, že si dokázala zachovat originálnost. Pěkná recenze. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělá recenze :)) ale mně osobně by asi trošku vadilo, že je tam víc romantiky než akce :D já jsem prostě takový člověk spíš na to dobrodružno a akčno (bože, to je slovo :D )

    OdpovědětVymazat
  3. Aj mne sa práve to páčilo, že to bolo také kludné a jednoduché po tých akciami nabitých fantasy či dystopických knihách čo čítam 8D uvolnila som sa pri tom a verím, že druhá časť bude práveže na akciu.

    OdpovědětVymazat
  4. Súhlasím s E_V_E. Kniha bola skvelá a dej aj napriek tomu, že bol kľudný ma vtiahol do seba. :D Čo je čo povedať. Ja väčšinou potrebujem trošku prudší spád deja ale toto je asi moja výnimka, ktorá potvrdzuje pravidlo. :D

    OdpovědětVymazat