pondělí 29. října 2012

Zápas o osud lidstva (RC Review)

Původní název: The Daykeeper's Grimoire
Autor: Christy Raedeke
Datum vydání: 1 května 2010
České datum vydání: srpen 2012
Série: Mayské proroctví
Díl: 1
Nakladatelství: Fragment
Překlad: Drahomíra Michnová
Počet stran: 320
Žánr: Young Adult, Mystery
Datum četby: 21.9. -
Anotace: 
Šestnáctiletá Caity odhalí význam podivných znaků vyřezaných v obložení svého pokoje. Jde o dávné mayské proroctví, které jí přisuzuje důležitou roli v osudu lidstva. Bude mít dostatek sil a především odvahy vzít na sebe nelehký a nebezpečný úkol?



V první řadě vás hodlám ušetřit toho, že byste celých dvaasedmdesát stránek poslouchali, jak jsem se dostala na skotský hrad na ostrově Huracan, který leží uprostřed černého, zvířeného moře.


Po té, co rodiče šestnáctileté Caity zdědí starý skotský hrad, je nucena se přestěhovat na druhou polovinu Země. Přežila by to, kdyby rodiče nenaznačovali, že se zde usadí napořád a neplánují nadále žít v USA. Jejím jediným společníkem se stal malý opičák Pan Papírek, který ovládá origami a žil na hradě i před smrtí dívčina prastrýce. Její rodiče jsou super-intelektuálové. Máma je specialista na otevírání sejfů a táta je člověk, který se v dnešní době internetu rozhodl, že bude nevystopovatelný, a tak si zakládá na tom, aby o něm v síti nebyla jediná informace.

Caity se ale během jednoho nudného odpoledne čirou náhodou povede otevřít tajnou komnatu sousedící s jejím pokojem, v které nalézá tajemné znaky. Jablko nepadá daleko od stromu... Caity si znaky opíše a s promyšlenou historkou je za sebe nechává luštit rodiče. A co když na to přijdou? Postupně a různými způsoby získává kousky textu, o kterém tak zcela určitě nemůže říci, co je zač. A co když se do toho zamotá hezký kluk, tajemný muž s německým přízvukem a strýček Li? O dobrodružství je postaráno...

Spolu se spoustou lidí kolem sebe přichází na kloub velké záhadě, v jejímž středu je ona, jako osoba předpovězená samotnými Mayi.

Upřímně - tahle kniha nebyla pro mne. Těšila jsem se na dobrodružství spojené s dávným proroctvím a koncem světa. Vše tu bylo, ale podané tak, že jsem knihu četla déle než měsíc a stálo mě opravdu hodně úsilí ji dokončit. Děj se táhl, Caity se chovala jako hloupé a naivní dítě, veškeré moderní prvky - satelitní telefony, rozšíření Mayského kalendáře pomocí internetu - mi přišlo jako pěst na oko. Pro někoho může být zajímavé, že se zde objeví technika, kterou používáme dnes a denně, ale mně to prostě nesedlo.

Čekala jsem mnohem víc historických a záhadných elementů, vzhledem k tomu, že autorka procestovala velké množství exotických a mystických míst.

Styl, kterým je kniha napsaná bych zhodnotila následovně:  Vše bylo jednoduché. Až moc. Caityiny myšlenky nám příběh popsaly stručně a bez zbytečného opisovaní, ale v celku to působí, jako by si někdo hrál s myšlenkou příběhu a zapomněl na veškerou stylistiku.

Možná už začínám být na knihy podobného typu stará, což znamená, že bych Zápas o osud lidstva zařadila do kategorie "Do 15 let". Neříkám, že kniha má špatný námět, ale styl, kterým to autorka podala, byl na můj vkus slabý.

S lítostí musím knize dát pouhé dvě hvězdičky.




Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.
Obálka a anotace byla převzata z webu nakladatelství, kde si můžete také knihu objednat.
Doplňující obrázky jsou z http://weheartit.com/.

1 komentář:

  1. Takže jak říkáš, nic moc? Chtěl jsem si to přečíst hlavně kvůli těm historickým elementům, ale teď vidím, že je to spíš takový román, co? Podle obálky jsem teda čekal něco jiného, ale na tu se člověk taky nemůže moc spoléhat. :))

    OdpovědětVymazat