středa 21. listopadu 2012

Eldest (RC Review)


Původní název: Eldest
Autor: Christopher Paolini
Datum vydání: 23. srpna 2005
České datum vydání: 2005
Série: Inheritance
Díl: 2
Nakladatelství: Fragment
Překlad: Olga Machútová
Počet stran: 656
Žánr: Fantasy, Dobrodružný
Datum četby: 9. - 18. listopadu 2012
Anotace: 
Eragon cestuje se Safirou do elfského města Ellesméry, aby podstoupil výcvik v kouzlení a boji, životně důležitých dovednostech Dračího jezdce. Ztrácí jistotu, neví komu může věřit a osud království, v němž temná ruka krále rdousí veškerý vzdor, leží i nadále právě v jeho rukou... 
Druhý díl tetralogie Odkaz Dračích jezdců
*recenze může obsahovat spoilery na předchozí díly*

Písně mrtvých jsou nářkem živých.

Jestli jste si mysleli, že si Paolini dá s akcí po těch pět seti stranách Eragona oddech, mýlili jste se. Od prvních stran se v knize něco děje a že toho není málo. Vardenové si uvědomují, že nyní mají šanci vyrazit proti Galbatorixovi a svrhnout jeho vládu. Po bitvě s urgali nastává čas na truchlení. Hned na začátku nás překvapí osudem dvou postav, které otřesou celým Farthen Dûrem.
Eragon, nyní nazývaný Stínovrah, se ale nesmí nechat vyvést z míry ani v době smutku. Rozhodně o sobě totiž nemůže tvrdit, že by byl plnohodnotným Dračím jezdcem a ví, že musí pokračovat ve svém výcviku. Spulu s Aryou, Orikem a dalšími trpaslíky se tedy vydávají se Safirou do lesů Du Waldenvarden, kde se má setkat se svým novým mistrem.

Eragon však při svém výcviku musí snášet dvě hluboké rány – jednu utržil v boji se stínem Durzou a druhou mu zasazuje krásná elfka Arya, která vytrvale odmítá jeho dvoření.  


Tentokrát se nám ovšem příběh otvírá i na druhé straně země. Po celou dobu knihy můžeme sledovat i Eragonova bratrance Rorana, který má hned na začátku co dočinění s proradnými a  ra´zaky. Zdá se, že když se jim nepodařilo dostat Eragona, spokojí se prozatím alespoň s jeho nejbližším příbuzným. Celý Carvahall je tak zasažen nejednou ztrátou a musí se vypořádat s začínající bitvou. Vše vyústí ve výpravu s  Roranem v čele ze po stopách ra´zaků, kteří si svým činem - a nemyslím jen napadení jeho domova - vysloužili jeho hlubokou nenávist.

Vardenové se na příkaz svého vládce přesouvají do Surdy, kde hledají útočiště u zdejšího krále Orrina a pomalu rozmýšlejí, zda táhnout proti Galbatorixovi...

Elf pozvedl džbán ke rtům a napil se, zářivé oči měl po celou dobu upřené na Eragona.
"Co vlastně víš o urgalech?"

Jak se dalo u Paoliniho čekat celý příběh je napsán velice poutavě a děj vás jen tak nepustí. Čtení je příjemné, protože čtenář je obeznámen z minulého dílu se vším podstatným a zde se mu jen přidávají nové informace, které dějovou linku krásně vykreslují. Eragon byl úvod teprve tato kniha vám dá to, po čem touží většina fanoušků. Akce a zvraty. 

Eragon je sice onou hlavní postavou, ale v průběhu knihy se vám to ani nemusí zdát. Jen pozorujete jak trénuje a čekáte na nějakou scénu, kde se blýskne. Té se ovšem dočkáte, nebojte se. Roranova část příběhu mě bavila podstatně více a já se nemohla dočkat, až se objeví kapitoly popisující právě jeho část dobrodružství.

Kniha mě určitě nezklamala a naopak jsem si ji užila jak nejvíce jsem mohla. Všem kdo si přečetli první díl a váhají nad pořízením dílu druhého, jen doporučuji!

Plný počet! Pět hvězdiček dámy a pánové.

Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.
Obálka a anotace byla převzata z webu nakladatelství, kde si můžete také knihu objednat.
Doplňující obrázky jsou z http://weheartit.com/.

2 komentáře:

  1. Mně teda vždycky bavily kapitoly s Eragonem,mám takový pocit že ty s Roranem mě dokonce zas tak moc nebavily.... každopádně je tahle kniha a celá tahle tetralogie naprosto boží!! :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat