neděle 25. listopadu 2012

Modrá jako safír

Původní název: Saphirblau
Autor: Kerstin Gier
Datum vydání: Prosinec 2009
České datum vydání: 13. srpna 2012
Série: Drahokamy
Díl: 2
Nakladatelství: CooBoo
Překlad: Tereza Pecková
Počet stran: 352
Žánr: Young Adult 
Datum četby: 23. - 24. listopadu 2012
Anotace 
Čtěte pokračování úspěšné knížky Rudá jako rubín! Být čerstvě zamilovaná v minulosti vážně není dobrý nápad. To si přinejmenším myslí šestnáctiletá Gwendolyn, novopečená cestovatelka časem. Koneckonců mají oba s Gideonem docela jiné starosti. Například jak zachránit svět. Nebo se naučit tančit menuet. A ani jedno není vůbec snadné! Gwen má sice po svém boku několik dobrých rádců, ale když se Gideon začne chovat tajuplně, je jí jasné, že musí své hormony co nejdříve dostat pod kontrolu...

*recenze může obsahovat spoilery na předchozí díl*


Uličky Southwarku byly tmavé.

Pokračování knižní série, v jejíž hlavní roli se objevují lidé s takzvaným časocestovacím genem, jsem se nemohla dočkat! Nejraději bych po knize sáhla ihned po dočtení Rudé jako rubín, ale stále se zvětšující kupička na polici mi to nedovolila. Musela jsem jít popořadě. Ale když už jsem se do Modré jako safír konečně pustila, nemohla jsem se odtrhnout!

Autorka časem opravdu neplýtvá. Navazujeme ve stejné okamžiku, ve kterém skončila první kniha. Ano, mluvím o polibku Gwendolyn a Gideona v kostele, hned po tom, co se vrátili do naší doby. A touhle událostí se komplikuje mnohé. A to nejen díky dívčině novému příteli - démonu Xemeriusovi. 

Gwen se musí připravit na důležité soaré a následně schůzku se samotným hrabětem Saint Germainem. Nacvičuje menuet, správné zacházení s vějířem a snaží se zapamatovat si všechny důležité panovníky a politiky osmnáctého století. A to vše najednou za peskování milé Charlotte, s plnou hlavou Gideona a myšlenkami na to, jak zvláštně se k ní chová. No co byste si mysleli vy, kdyby vás v jednu chvíli líbal a za pár hodin vás vraždil pohledem? Já bych teda byla dosti zmatená. To ale není vše. Gwen se během jednoho jejího elapsování setkává se svým dědečkem a zjišťuje spoustu informací. Informací o Lucy a Paulovi, kteří jí byly vždy vnucováni jako ti špatní. Ale co kdyby to tak nebylo?

Gwen na konci minulého dílu získala od Lucy jednu jedinou informaci. Aby se zeptala dědečka na Zeleného rytíře. Tak zahajuje pátrání a spolu s Leslie přicházejí na kloub spoustě nových věcí, ale stále nemohou přijít na všechno. A kdo by to byl řekl, že se jim bude hodit nová postava na scéně? Gideonův mladší bratr Raphael do příběhu zapadl jako ztracený kousek skládačky...

"Ve filmu to možná šlo, ale Keira Knightley by v 18. století nevydržela ani deset minut, hned by ji odhalili jako moderní ženu."

Budu se opakovat, ale to snad nevadí. Hrozně dlouho jsem hledala přesně něco takového! Mladá hrdinka/cestování časem/osmnácté století. A hned, co jsem se začetla do první knihy, věděla jsem, že tohle bude moje! Autorčin styl psaní je lehký. Čtete, čtete a ani si neuvědomíte jak dlouho a kolik stran už máte za sebou. Děj plyne a vy můžete být leda smutní, že všechno se děje moc rychle.

Autorka měla prostě nápad a nebála se ho vložit na papír! A že se jí to povedlo. Nemůžeme se divit, že si sérii zamilovali čtenáři po celém světě. Najdete tu vše, co by ve správné knize pro mládež být mělo.

Nemůžu netvrdit, že tu nešlo hlavně o Gwendolyninu lásku. Celý děj sledujeme její zmatené myšlenky ohledně jejího diamantového protějšku. V jednu chvíli se zdá, že se nám děvče vznese štěstím do oblak a pak ji během okamžiku něco škaredě udeří do obličeje a ona stojí opět nohama pevně na zemi. Každá čtenářka se do ní jednoduše vcítí a myslím, že i čtenáři ji budou chápat. Ovšem - nemám ráda trapné chvilky. Vždy během nějaké scény, kdy si jsem jistá, že hrdinka provede něco, co se jí potom škaredě vymstí, knihu musím na nějaký čas zavřít. Ano i tady se mi to stalo a já měla co dělat, abych se po hodině k naší veselé Gwen opět vrátila.

"Myslel jsem, že jsem tě varoval, Gwendolyn," řekl a pak mi zavázal oči.

Nic mě nepřesvědčí dát knize méně než pět hvězdiček. Byl tu dostatek akce, romantiky i zvratů - zvláště na konci knihy, kdy jsem si řekla "Takhle to nesmí skončit! Okamžitě se vrať!". A ano, rozhodla jsem se k radikálnímu kroku. Musím se odhodlat a přečíst si Zelenou v němčině. Tak mi držte pěsti.


2 komentáře:

  1. Naprosto s tebou souhlasím! Sérii miluji a nemůžu se dočkat posledního dílu. :))
    http://calm-of-books.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. ach, túto knižku veľmi chcem 8)

    OdpovědětVymazat