pondělí 27. února 2012

Smetánka to nemá vždy snadné

Elizabeth Adora Hollandová byla během života proslulá nejen svou krásou, ale také mravnou povahou, takže se dalo předpokládat, že po smrti bude zaujímat vyvýšené sedadlo s obzvláště dobrým výhledem.

Anna Godbersen nám v této knize představí život newyorské smetánky konce 19. století, a to, že být členem starých a vážených rodin, na které se obrací veškerá pozornost jak tisku, tak celého města nemusí být vždy výhrou. Autorce se podařilo vykreslit dobu a vdechnout život mnoha charakterům...

V této knize máme hned čtyři dívky, kolem kterých se příběh točí. Miláčka New Yorku - Elizabeth Hollandovou, energickou královnu večírků - Penelopu Hayesovou, nevyspělou a rozpustilou sestru Elizabeth - Dianu Hollandovou a utlačovanou služku - Linu Burdovou. Godbersenová nás nenechala pouze ve společnosti dívek, a tak nám ukázala chvilky z života mladého Henryho Schoonmakera, který je znán, jako milovník žen, večírků a alkoholu. Máme tu čtyři hlavní protagonistky. To dává zelenou více než jednomu zamotanému příběhu...

Elizabeth se vrací z Paříže, do které odcestovala po smrti jejího otce. Srdce ale zůstalo zde v Americe. Lizzie je zamilovaná do kočího Hollandových - Willa Kellera - a to není vůbec nic snadného. Tajné schůzky, tajné polibky, tajná láska. Naneštěstí je rodina Hollandových na mizině, a tak je Lizzie donucena vzít si bohatého Henryho z dobré rodiny. Její srdce jí káže, aby odjela s Willem na západ, ale mozek křičí "Zůstaň! Zachraň rodinu!". A čím víc se svatba blíží, tím je atmosféra v jejím okolí hustší.

Po té, co Elizabeth zmizela za Atlantikem, se stala hvězdou veškerých večírků a společnosti Penelope. Užívala si slávy na výsluní a pozornosti mladých mužů. Zvláště jednoho. Zamilovala se do Henryho, který jí svou pozorností lichotil. A nejen pozorností. Penelopa se raduje z toho, až poví Elizabeth, že ji Henry hodlá požádat o ruku. A tak si přivodí veřejnou potupu. Začne usilovat o rozdělení Elizabeth a Henryho a neustoupí za žádnou cenu. Tajemství a vydírání jí není cizí.

Diana nedokázala pochopit, proč její matka tak zarputile předstírá, že se nic neděje, a stáhl se jí žaludek.

Diana, mladší sestra dokonalé a kultivované Elizabeth. Není divu, že si jí každý zapamatuje pro její volnost, energii a upřímnost. Diana je prostě svá a vedle sestry působí jako malý nevychovaný fracek. Přesto jak působí na lidi, to je inteligentní a milá mladá dívka, která vyhledává dobrodružství jak v knihách tak v reálném životě. Ani v těch nejdivočejších snech jí ale nenapadlo, že by se mohla zamilovat do snoubence své sestry.

Lina pracuje u Hollandových jako služebná. V dětství se hodně přátelila s Elizabeth i Willem, do kterého je, stejně jako její paní, zamilovaná. Lina má ale tu smůlu, že Willovo srdce zahořelo pro její paní. Jak stárly, dívky se odcizily a Lina nyní nemůže svou paní vystát. Je rozhodnutá získat peníze a žít si jako vysoce postavená mladá dáma. Cena za to je ale zrada své paní a opuštění sestry...

Hlavní muž této knihy je mladý Henry. Jeho otec ztrácí trpělivost s Henryho kousky a tak ho donutí zasnoubit se s Elizabeth. Henrymu se to vůbec nezamlouvá. Elizabeth je v jeho očích klidná, kultivovaná a hlavně nudná. Vše, co on není. Henry si raději dopřeje tu a tam nějaký románek s některou z dívek. Naposledy se tohoto úkolu zhostila Penelopa. O to větším překvapením pro něj je, když začíná mít zájem o Elizabethinu mladší sestru Dianu. Probouzí se v něm totiž neledajaký cit.

Miluji historii a zvláště pak osmnácté a devatenácté století. Miluji zamilované příběhy. Luxus? To je pro mě!!! Příběh krásně plyne a zjistíme v něm mnohé, i když je děj shrnut přibližně do jednoho měsíce. Každý si tu najde svého oblíbence, jelikož rozmanitými charaktery se to tu jen hemží. (Mě osobně k srdci nejvíce přirostla Diana).

Nedá se tu přesně určit kdo že je ten záporák. Každá postava dělá chyby a ať už provede cokoliv, měla k tomu velice dobrý důvod. No řekněte? Kdyby vám vaše "nejlepší přítelkyně" uloupila snoubence, nebyli byste naštvaní?

"A kdo byla ta poslední dívka, s níž se Henry Schoonmaker miloval?"

Knihu doporučuji všem, kdo mají rádi historii, kdo nepohrdne láskou a kdo hledá oddechovou knihu. Osobně se nemohu dočkat, až si přečtu další díl a zjistím co si pro nás autorka znovu nachystala.

7/10 

Původní název: The Luxe
Autor: Anna Godbersen
Datum vydání: 16. března 2011
Původní datum vydání: 3. červen 2008
Série: Luxus
Díl: první
Nakladatelství: BB/Art
Překlad: Eva Brožová
Žánr: Young Adult, Historický, Romantický
Počet stran: 304
Datum četby: 1. - 8. ledna 2012

Žádné komentáře:

Okomentovat