pondělí 20. února 2012

Román pro mládež od úspěšné autorky detektivních románů

Autorka Kathy Reichs je úspěšná americká spisovatelka, která svoji kariéru vybudovala na detektivních románech. Narodila se v Chicagu, ale nyní pracuje jako soudní antropoložka v Severní Karolíně. Je jedním z padesáti soudních antropologů certifikovaných americkou radou soudní antropologie. Roku 1998 obdržela cenu Arthur Ellis Award za knihu Déjà Dead ze série Temperance Brennan.

Kniha Virus je její první román pro dospívající, ve kterém vystupuje praneteř hlavní hrdinky série předchozí. Tato kniha mě nejprve zaujala svojí obálkou a jakmile jsem si přečetla anotaci, bylo jasné, že tohle si prostě musím přečíst. Tory se ve svých čtrnácti letech po smrti své matky stěhuje k otci, o kterém nic nevěděla, a on sám o Tory také neměl ponětí. Její otec pracuje ve výzkumném ústavu na ostrově Loggerhead, a tak má Tory se svými nově nalezenými přáteli Benem, Hiiem a Sheltonem, jejichž rodiče tam pracují také, volný vstup do okolí ústavu.

Když se jednou poflakují, naleznou starou identifikační známku, díky které se dostávají do všech malérů. Jakmile totiž začnou pátrat čí ta známka vlastně je, nastávají další problémy. Dostávají se až moc blízko vyřešení staré vraždy a to se některým lidem nelíbí. Na ostrově žije smečka psovitých šelem. Vlčice, německý ovčák a jejich dvě mláďata - vlčáci. K jednomu tomuto štěněti má Tory zvláštní vztah a když se ztratí, Tory to nenechává klidnou. Coopa - štěně - naleznou v utajené laboratoři ředitele ústavu. Při jeho záchraně se nakazí virem, na který by měl být člověk imunní. Přesto začíná naše parta trpět bolestmi hlavy, omdléváním a spoustou dalších problémů. Některé z nich ale pouhá chřipka vysvětlit nemůže...

Jelikož jsem nečetla Kathyinu sérii pro dospělé, nevím na kolik se s touto odlišuje, ale já osobně si myslím, že se autorka s nápadem poprala velice dobře. Píše nenásilnou formou z pohledu Tory, ale občas odběhne k někomu jinému a my můžeme sledovat dění kolem ředitele ústavu Karstena, knihovníka Limestona, nebo Sheltona s Hiiem jak se pohybují temnými uličkami. Ať se snažíte jak chcete, mozek vám při čtení pracuje na plné obrátky. Stále se snažíte zjistit kdo a co...


Díky zaměstnání autorky se na nás nahrne spousta odborností a informací, které můžeme postřehnout například při sledování seriálu Sběratelé kostí, který produkuje, a tak se označení kniha pro děti stává důležitá pouze pro zařazení do poličky v knihkupectví. Styl jakým je kniha psána mi nepřišel nijak nepříjemný a krásně mě nechal vklouznout do ostrovního prostředí.

5/10


Původní název: Virals
Autor: Kathy Reichs
Datum vydání: 23. listopadu 2011
Původní datum vydání: 2. listopadu 2010
Série: Virus
Díl: První
Nakladatelství: BB/Art
Překlad: Kristýna Kučerová
Žánr: Dobrodružný, YA
Počet stran: 278
Datum četby: 25. - 28. prosince 2011

Žádné komentáře:

Okomentovat