pondělí 10. září 2012

Blog Tour - I AUTORI MAJÍ SVÉ VZORY

Tak se i vaše milá Veryuu rozhodla zapojit do Blog tour, které zorganizovala Kath. Řekla jsem si, že když už to s tím "kvantem" příspěvků, které na blogu můžete týdně najít, není tak valném mohla bych zkusit aspoň tohle. Odepsalo mi sice jen devět autorů, ale myslím si, že otázka i odpovědi jsou zajímavé....Tak pus'tme se do toho.


"I AUTOŘI MAJÍ SVÉ VZORY"
Mnoho čtenářů obdivuje vaše knihy a pro některé z nich jste i vzorem. Ale koho si vybavíte vy, když se řekne "Můj vzor"? Máte nějakého spisovatele, jehož knihy čtete a obdivujete? Nebo nějakého filozofa apod?



Kimberly Derting, Patricia Briggs, Tereza Janišová
Kim (The Body Finder) - Moje úplně nejoblíbenější kniha je "Jako zabít ptáčka" od Harper Lee (re-reading dávám každých pár let). Ale pokud jde o nejoblíbenějšího autora, musím uznat, že na mě měl největší vliv Stephen King. Jeho knihy jsem začala číst, když mi bylo asi 13. Nejspíš jsem byla příliš mladá na to, abych četla takové hrůzostrašné příběhy jako je: Osvícení, Carrie, Christina nebo Prokletí Salemu....ale já ho prostě od začátku milovala!

Patty (Marcedes Thompson) - Jedna osoba se Patty nedávno zeptala, zda má svého dětského hrdinu a příjde mi, že u téhle otázky by mohla být stejná odpověď. Andre Norton byla úžasný autorka, která psala v minulém století - a napsala všechno! Nemyslím si, že je nějaký žánr, který by nemohla psát. Vkradla se do oblastí, v kterých dominovali muži, protože její pseudonym byl mužské jméno (její skutečné bylo Alice Mary Norton). Psala sci-fi, fantasy, western, špionážní thrillery, pirátské příběhy, romány, historickou beletrii...a všechno bylo opravdu dobré a plné zpráv, že bez ohledu na to jak špatný život dostanete, pokud budete tvrdě pracovat a bojovat a činit správná rozhodnutí, to všechno k vám příjde. Její knihy byly plné naděje, dobra a poslání, že máte následovat své sny. A to udělala i Patty. Takže jak sama Norton tak její postavy byly a jsou inspirací pro Patty. Je vlastně velmi vzácné aby autora uživilo psaní. Většina jich přes den pracuje, aby nakoupili jídlo a platili účty. Andre a Patty jsou ty šťastné, které jsou/byly schopné psát tak, aby je to uživilo...
(odpovídala Pattyina asistentka Ann Petersová)

Teri (Erilian) - Neil Gaiman, ale vzorů mám několik. Hodně obdivuju Blanku Matragi a Nicolase Wintona. A pochopitelně taky Járu Cimrmana. To jsou asi takové čtyři moje nejzářivější hvězdy.

Dan Wells, Lauren Kate, Tereza Temnářka Matoušková
Dan (Partials) - Nesnažím se specificky napodobit konkrétní autory, ale vím, že jsem velmi ovlivňován spoustou mých oblíbených spisovatelů. Lidé jako Victor Hugo, Bernard Cornwell, Neil Gaiman, Fred Saberhagen, a tak dále. Čtu hodně, spoustu různých žánrů, a  mám rád nové věci.

Lauren K. (Pád) - Takže někteří autoři/knihy, které obdivuji: Velký Gatsby, protože je to krásné a srdcervoucí; Zlatý kompas, protože bychom všichni měli chtít být trochu jako Lyra; White Noise, protože je to skvělá a vtipná kniha, díky které jsem chtěla být spisovatelkou; a Lolita, protože je to nemravné.

Temnářka (Hladová přání) - Jako první se mi asi vybaví J.R.R. Tolkien, což je mezi autory fantasy asi ohrané jméno, ale pro mě je to prostě autorita, která si své čelní místo zaslouží. Kdybych měla jmenovat dál, tak v poslední době hodně obdivuji G.R.R. Martina, při čtení jeho ságy se mi neustále tají dech nad tím, jak elegantně dokáže pracovat s takovým kolosem jako je Píseň ohně a ledu. Jako povídkáře velice obdivuji Neila Gaimana, nechápu kde ten člověk neustále bere další a další nápady. Těch jmen je mnoho.

Martina Wolfová, Lauren Oliver, Tomáš Zářecký
Martina (Prokletí ohně) - Vlastně ani ne. Víc než autory chovám v oblibě určité knihy a příběhy,které mě něčím obohatily a okouzlily a k nimž se ráda vracím.

Lauren O. (Delirium, Chvíle před koncem) - Miluji Gabriela García Márqueze. Píše nejvíce lyrickou prózu a vytváří úžasné světy.

Tom (15 minus) - Když se řekne "Můj vzor"... je to těžké, protože hádám, že to vztahuješ na oblast psaní, ovšem vzorů mám více. Co se spisovatelů týče, tak prvním velkým vzorem byl (a stále je) Wilbur Smith. Líbí se mi jeho dobrodružné romány, styl, napětí. Vzorem knih, které považuji za hraničící s genialitou je pro mě zase Král Krysa od Jamese Clawella, Kmotr od Maria Puza či Hrabě Monte Christo od Alexandra Dumase. Čtu a obdivuju knihy mnoha dalších autorů, ale tihle mě napadají jako první. A byl to právě Wilbur Smith, u jehož knížek jsem si řekl: "Také bych chtěl být jednou takovým spisovatelem!"

Jinak mimo pole literatury obdivuju řadu historických osobností, jež by se částečně daly brát jako vzor - G. I. Caesara či Augusta, z fiktivních postav již zmiňovaného "kmotra" Vita Corleoneho či Indiana Jonese.

4 komentáře:

  1. je zaujímavé sa stále niečo nové dozvedieť o autoroch :)

    OdpovědětVymazat
  2. Už jsem četla ve škole (však víš) a můžu říct jen jedno: SUPEEER!!! Úžasná otázka :)) a samozřejmě úžasné odpovědi!!

    OdpovědětVymazat
  3. Na tuhle otázku jsem se těšila, vážně mě zajímaly všechny odpovědi. Musím sympatizovat s Kimberly Derting, protože i já zbožňuju Kingovy knížky, přestože ve věku, kdy jsem je začala číst, jsem na ně asi byla malá. Každopádně skvělá otázka a skvělé odpovědi. :))

    (Skřítek | http://nocni-skritek.blog.cz/)

    OdpovědětVymazat