úterý 25. září 2012

Vidím to, co vrah (RC Review)


Původní název: Slide
Autor: Jill Hathaway
Datum vydání: 27. března 2012
České datum vydání: srpen 2012
Série: Děsivé splynutí
Díl: 1
Nakladatelství: Fragment
Překlad: Michaela Škultéty
Počet stran: 272
Žánr: Young Adult, Krimi, Drama
Datum četby: 23.9. - 25.9.2012
Anotace:
Středoškolačka Vee je normální dívka, která řeší problémy jako každý teenager. Kromě toho však trpí poruchou spánku, která způsobuje dočasné bezvědomí. Během tohoto stavu se Vee ocitá v těle jiných lidí a vidí jejich očima. Jednoho dne se ocitne v těle vraha, který má na svědomí smrt její nejlepší kamarádky. Tento čin zamaskoval jako sebevraždu. Brzy poté zemře další dívka a Vee se začne strachovat o svou mladší sestru. 
Stojí před rozhodnutím, zda pátrání ponechat na policii, nebo se do něj pustit na vlastní pěst. Dokáže vrahovi jeho vinu?
(chci upozornit na chybu v anotaci - zemře nejlepší kamarádka její sestry.)




Sedím sesunutá a svého stolu a snažím se udržet oči otevřené


Vee se na první pohled může zdát jako obyčejná dívka, ale naneštěstí trpí narkolepsií, neboli spánkovou poruchou. Člověk, který touto nemocí trpí během dne upadá do spánku a nemůže to nijak potlačit. Jenže Vee k tomu dostala ještě takový malý bonus. Dokáže se právě v tomto stavu dostat do hlavy jiným lidem.

Děj začíná během jednoho školního dne, kdy se Vee omluví z hodiny a odchází na toaletu poté, co se jí neudělalo dobře a právě tam se setkává s jednou osobou, která bude pro příběh důležitá. Během prvních dvou kapitol jsme tak vtaženi do prostředí příběhu a seznámeni s hlavními aktéry.

Když bylo Vee jedenáct, zemřela jí matka, což pro ni není rána pouze ve smyslu ztráty rodiče. Sama totiž trpěla narkolepsií a při vzpomínce na některé chvíle, se Vee vybaví otázka: Dostávala se taky do mysli jiných lidí? S její ztrátou taky souvisí jeden fakt, který se mi na hrdince opravdu líbí. Její růžové vlasy. Obarvila si je, aby při každém pohledu do zrcadla neviděla maminku, které byla tolik podobná.
Na začátku knížky se nám taky v retrospektivě ukáže, proč už se Vee nebaví se svými bývalými kamarádkami a proč se z ní stal vyvrhel společnosti.

Jakmile dojde k hlavní události příběhu sebe/vraždě Sophie. Děj se rozbíhá na plno a my jen toužíme vědět, co bude dál. Vee se sbližuje s novým klukem na škole, její nejlepší kamarád Rollins se začíná chovat zvláštně a Vee se rozhlíží kolem sebe a dumá nad tím, kdo je vrah, jehož očima viděla smrt sestřiny kamarádky.

Mohla tu stránku najít a vyhodit?

Na této knize se mi líbila její strohost. Děj byl psán stručně a jasně, až jste se divili, jak vám kniha ubíhá před očima. Neříkám, že to je klad, to vůbec. Mám ráda, když se začtu do příběhu, jehož věty mne dokážou i zmást. Jen podotýkám, že k tomuto příběhu se jednoduchý styl hodí. Jelikož je kniha určena pro mladší čtenáře, jazyk jakým je psána je naprosto ideální.

Patřím do té hrstky čtenářů, kteří od knihy ze začátku nic neočekávali. Ano, těšila jsem se na ni, ale ne, že bych si od ní slibovala bušící srdce, koulející se slzy a nervový záchvat při jakémkoliv zvratu. Proto jsem byla po celou dobu čtení příjemně překvapená.

Dějová linka byla plynulá a v knize se nevyskytovala hluchá místa, kdybyste měli chuť ji odložit a vrátit se k ní po několika dnech. Nutilo vás to číst dál a dál, aby vám byly vyvráceny veškeré teorie, nebo  naopak potvrzeny. Mě osobně bylo jasné, kdo by to s největší pravděpodobností mohl být, bylo jasné zhruba někde za polovinou, ale nic nebylo jisté a celou dobu mi autorka házela klacky pod nohy a já si před vyvrcholením nebyla jistá vůbec ničím.

I postavy se vyvedly.
Vee mi padla do oka hned na začátku. Něco na jejím charakteru mi přišlo strašně zajímavé. V některých věcech mi byla podobná (ne, opravdu ne v těch velkých věcech) a i to u mě udělá hodně, závisí-li na tom to, jestli si danou osobu oblíbím či nikoliv. Vždy měla ve všech vyhrocených situacích odpověď, která vše zase alespoň o pár stupňů zchladila a nenastal tak nikde žádný výbuch nebo rvačka.

Její rodina je zvláštní, to nepopírám, ale Mattie mi přišla jako holka, které život staví jednu překážku za druhou. Nespolehlivé a špatné kamarádky, žádná rodičovská výchova a -co si budeme nalhávat- příbuzenský vztah s tou holkou na střední taky nic neulehčí. Opravdu bych nechtěla být v její kůži.

Rollins - chápu, že se mu nelíbí jeho křestní jméno, ale tak si vymyslím nějakou přezdívku a nenechám si přeci říkat příjmením, no ne? Když to necháme být...ano, je to kamarád jak se patří, ale ty jeho změny nálad a mizení mě štvaly. Myslím, že ho autorka chtěla pojmout jako jednu z hlavních postav, ale na můj v kus tam toho o něm bylo málo a je tu ještě mnoho otázek, u kterých chci znát odpověď.

Na konec jen pár poznámek k další mužské postavě - Zane. Je jasné, že to on by nám tu mohl zabrat místo onoho chlapce, kterému se otevře Veeino srdce hned, jakmile se objeví na scéně a řeknu jediné...hodně zajímavé.

Jill Hathaway se snažila napsat zajímavou young adult detektivku s prvky nadpřirozena a já musím uznat že se jí to povedlo. Kniha má vše, aby mohla být do výše zmíněné kategorie zařazena. Má zajímavou hrdinku se zajímavými problémy, a když k tomu přičteme vraždu tvářící se jako sebevražda, nového sexy kluka, ne zrovna otcovského tátu, zhroucenou sestru a podezřelé kam se rozhlédnete, máte splněno.

Je tu jen málo věcí, které mohu knize vytknout a hlavně z ní mám dobrý pocit. Proto nemůžu jinak než dát čtyři hvězdičky.


2 komentáře:

  1. Skvělá recenze!
    Asi se budu opakovat, ale Tvé recenze (hlavně v poslední době) miluju a vždycky se ba každou novou strašně moc těším. Skvělá práce!! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak já tuhle knihu zavrhla, ale po tvé recenzi asi změním názor. :) Při nejmenším mě hodně zaujala. :)

    OdpovědětVymazat